Рибний лов – зайняття, яке споконвіку допомагає людям відпочити від повсякденної рутини й насолодитися єднанням з природою. Адже тільки сидячи в човні або на березі ріки з вудкою, можна погрітися під променями сонця, послухати спів птахів і надихатися свіжим повітрям. Проте як тільки починає темніти, рибалка стикається з усіма принадами відпочинку на природі – холодом, комарами й відчуттям голоду. Уникнути цього можна, тільки якщо ретельно підготуватися до риболовлі. У представленій статті ми розберемо три способи організації відпочинку і списки необхідного для цього спорядження.

Одноденна риболовля

Як правило, новачки починають свій шлях занурення в культуру рибалок з одноденної риболовлі. В цьому випадку виїзд на природу планується на ранній ранок, щоб до вечора вже повернутися додому. Тут в першу чергу треба потурбуватися про риболовецькі снасті. У розпорядженні рибалки мають бути:

  • вудилища, що відповідають особливостям водойми й способу лову риби;
  • наживки, або приманки;
  • різні типи підгодівлі;
  • активатори клювання;
  • садки;
  • сачки;
  • котушки;
  • волосінь;
  • запасні гачки.

Якщо спорядження буде досить, рибалці не доведеться міняти план відпочинку або по дурницях повертатися в місто. Для комфорту йому треба одягнутися по погоді. Для відпочинку на природі потрібний одяг і головний убір, який добре захищає від сонця. Окрім цього, знадобляться сонцезахисні окуляри, в яких можна буде стежити за поплавцем, а очі не втомлюватимуться від відблисків води. У міру зниження температури повітря одяг має бути теплішим, вітро- і вологонепроникним.

Для одноденної риболовлі слід запастися:

  • питною водою для приготування їжі, заварювання чаю й вмивання;
  • сіллю для засолювання риби;
  • милом;
  • вологими серветками;
  • аптечкою, в якій мають бути як мінімум йод, вата, бинти, лейкопластир, антигістамінні засоби;
  • репелентами – спреями, мазями й спіралями від комах, а також накомарником, який кріпиться до головного убору.

По суті, риболовля – це похід, тому тут теж згодиться невелика сокира, компактна саперна лопата, рибальський ніж, сірники, запальничка, ліхтарик зі запасними батарейками. Для розпалювання вогнища можна узяти стару газету і набір дрів, який продається на автозаправках і в придорожніх магазинах. Щоб ноги не затікали від тривалого сидіння на березі, знадобиться розкладний стілець. Компактні рибальські меблі можна знайти в спеціалізованих магазинах для туризму.

Якщо ви їдете з ночівлею

Плануючи риболовлю, яка продовжиться декілька днів, треба потурбуватися про нічліг. В цьому випадку, окрім комплекту спорядження для одноденної риболовлі, знадобиться:

  • мобільний складний намет,
  • спальний мішок,
  • каремат (туристичний килимок),
  • надувний матрац.

Досвідчені рибалки рекомендують брати фольговані килимки. Якщо земля волога і холодна, каремат треба стелити фольгою вниз. Для збереження тепла килимок стелять фольгованою стороною вгору. Для комфортного нічлігу можна узяти маленькі дорожні подушки й пледи. Так можна буде ночувати на природі, не боячись замерзнути або промокнути.

Якщо риболовля проходить з берега, можна на землі побудувати імпровізований курінь. Це допоможе глибше зануритися в атмосферу. При зимовій риболовлі будувати курені на льоду заборонено. В цьому випадку дозволяється встановлювати тільки складні рибальські намети.

Риболовля риболовлею, а обід за розкладом

Незалежно від того, яким буде улов, рибалка зобов'язаний потурбуватися про своє харчування. Збираючи речі на риболовлю з ночівлею або без неї, треба приготувати:

  • одноразовий (краще біорозкладаний) посуд;
  • обробні ножі й дошку;
  • казанок;
  • відкривачку для консервних банок;
  • розливну ложку або ополоник;
  • паперові рушники й серветки;
  • сміттєві пакети.

З продуктів на одноденну риболовлю або риболовлю з ночівлею знадобиться:

  • негазована питна вода у бутлях;
  • розчинна кава або чай в пакетиках;
  • хліб (прийнятніше нарізний);
  • рибні або м'ясні консерви;
  • рибний або м'ясний паштет;
  • сирокопчена ковбаса;
  • солоне сало;
  • галети;
  • сир;
  • крупа, лук і інші інгредієнти для приготування юшки;
  • свіжі фрукти, овочі, зелень;
  • сира картопля, яку можна запекти в костриці;
  • замариноване м'ясо для шашлику.

Це орієнтовний список, який можна змінювати та доповнювати на власний розсуд. Головне, включати в нього свіжі й не швидкопсувні продукти. Тільки в цьому випадку ви зможете насолодитися відпочинком на природі.